Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFCHT  → Studium → Doktorské studium → Detail programu
iduzel: 63136
idvazba: 75264
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 14:54:45
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs: https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/program?weburl=/studium/doktorske-studium/
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 63136
idvazba: 75264
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'fcht.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/studium/doktorske-studium/program/22310/DD102'
iduzel: 63136
path: 8547/4159/1395/1892/4610/6075/63136
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Chemie a technologie materiálů (double degree)

Chemie a technologie materiálů (double degree)

Doktorský program, Fakulta chemické technologie

Cílem předkládaného doktorského studijního programu Chemie a technologie materiálů je ve spolupráci s Ecole Nationale Superieure de Chimie de Lille, Lille, Francie, Normandy University, Caen, Francie a Università Politecnica delle Marche, Ancona, Itálie vychovat vysoce kvalifikované odborníky na nejvyšší úrovni vysokoškolského vzdělávání (doktorské úrovni), a to jak s pokročilými teoretickými poznatky, tak i s praktickými dovednostmi v oblasti kovových, anorganických nekovových a polymerních materiálů, způsobilé jak v pokračování jejich akademické kariéry, tak k přímému vstupu do výzkumně zaměřené praxe ve špičkových veřejných i soukromých institucích, příp. ve státní správě. Studenti díky double-degree formě doktorského studijního programu získají cenné odborné i jazykové zahraniční zkušenosti, stejně jako mezioborové znalosti a přenositelné dovednosti, které zvýší jejich konkurenceschopnost a možnost uplatnění na pracovním trhu. Využity budou jak silné stránky VŠCHT Praha, spočívající v silném odborném zázemí špičkových akademických pracovníků a vybavení moderní přístrojovou technikou, tak i specifické silné stránky zahraničních partnerů s unikátním a komplementárním vzdělávacím a výzkumným profilem.

Uplatnění

Absolventi programu mají znalosti o všech základních typech materiálů (kovových, anorganických nekovových a polymerních). V rámci studia, v závislosti na zaměření disertační práce, si intenzivně prohlubují znalosti o jednotlivých materiálových skupinách. Studijní program obsahuje teoretické předměty zaměřené na fyziku a chemii materiálů, které popisují termodynamiku a kinetiku procesů při přípravě, zpracování a aplikacích materiálů. V dalších předmětech si studenti prohlubují znalosti o tradičních i moderních materiálových technologiích, o korozi a degradaci materiálů a o pokročilých metodách analýzy materiálů. Absolvent double-degree doktorského studijního programu bude i díky intenzivní mezinárodní zkušenosti tvůrčím nositelem nových trendů a moderních kompetencí ve vědě i ve výzkumné praxi, která zahrnuje zejména průmyslový výzkum a vývoj, kontrolní orgány a další instituce v oblasti vědy, výzkumu a inovací. Přispěje tak ke zlepšení konkurenceschopnosti těchto institucí ve světovém srovnání. Pro uplatnění absolventů na trhu práce je velice důležité získat odborné profesní znalosti zasazené do mezinárodního kontextu, což přinese jejich lepší kariérní růst. Významnou výhodu studia představuje absolvování jeho části na renomované zahraniční univerzitě, kde získají posluchači nejen odpovídající komplementární odborné znalosti, ale rovněž mezinárodní zkušenost a jazykovou dovednost.

Detaily programu

Jazyk výuky český
Standardní doba studia 4 roky
Forma studia kombinovaná , prezenční
Garant studia prof. RNDr. Ondrej Gedeon, Ph.D., DSc.
Místo studia Praha
Kapacita 4 studentů
Kód akreditace (MŠMT kód) P0711D130011
VŠCHT kód DD102
Počet vypsaných témat 1

Vypsané disertační práce pro rok 2022/23

Strukturální, magnetické a termoelektrické vlastnosti TM v ZnO / ZnS: Vliv velikosti částic

Garantující pracoviště: Université de Caen Normandie
Ústav anorganické chemie
Školitel: Ing. Ladislav Nádherný, Ph.D.
Barbier Tristan, Ph.D.

Anotace


V uplynulých deseti letech se významně oživil zájem o výzkum oxidu zinečnatého v oblasti magnetických polovodičů. Podle Zenerova modelu je ZnO dopovaný manganem jeden ze systému, ve kterém je dosáhnout feromagnetického chování i při pokojové teplotě. Jelikož rozpustnost Mn ve struktuře objemového ZnO je velmi omezená, přistupuje se k přípravě tenkých vrstev nebo nanočástic, ve kterých lze docílit vyšší koncentrace dopantu. Cílem této dizertační práce je příprava nanoprášků na bázi ZnO s co nejvyšší koncentrací Mn. Připravené prášky budou charakterizovány metodami XRD, TEM, DSC, DLS, PPMS a bude popsán vliv velikosti nanočástic na rozpustnost manganu v ZnO nebo ZnS.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav anorganické chemie, FCHT, VŠCHT Praha
Aktualizováno: 3.2.2022 22:33, Autor: Jan Kříž

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Za informace odpovídá: Fakulta chemické technologie
Technický správce: Výpočetní centrum

Copyright VŠCHT Praha
zobrazit plnou verzi