Počkejte prosím chvíli...
stdClass Object
(
    [nazev] => Fakulta chemické technologie VŠCHT Praha
    [adresa_url] => 
    [api_hash] => 
    [seo_desc] => 
    [jazyk] => 
    [jednojazycny] => 
    [barva] => oranzova
    [indexace] => 1
    [obrazek] => 
    [ga_force] => 
    [cookie_force] => 
    [secureredirect] => 
    [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8
    [ga_account] => 
    [ga_domain] => 
    [ga4_account] => G-VKDBFLKL51
    [gtm_id] => 
    [gt_code] => 
    [kontrola_pred] => 
    [omezeni] => 0
    [pozadi1] => 0009~~pozadi%203.jpg
    [pozadi2] => 0010~~pozadi%204.jpg
    [pozadi3] => pozadi_12.jpg
    [pozadi4] => pozadi_5.jpg
    [pozadi5] => pozadi_6.jpg
    [robots] => User-agent: *
Disallow: /studijni-system/

    [htmlheaders] => 
    [newurl_domain] => 'fcht.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '[cs]'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 8547/4159/1395
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 1395
    [platne_od] => 31.10.2023 10:51:00
    [zmeneno_cas] => 31.10.2023 10:51:11.191138
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 1704
    [cms_time] => 1715562553
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => stdClass Object
        (
            [logo] => 
            [aktualizovano] => Aktualizováno
            [autor] => Autor
            [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT PrahaFCHT  
            [more_info] => více informací
            [top_search_placeholder] => hledat...
            [social_fb_odkaz] => https://www.facebook.com/vscht
            [social_fb_title] => Facebook VŠCHT Praha
            [social_tw_odkaz] => 
            [social_tw_title] => 
            [social_yt_odkaz] => https://www.youtube.com/user/VSCHTPraha
            [social_yt_title] => Youtube VŠCHT Praha
            [paticka_budova_a_nadpis] =>  BUDOVA A
            [paticka_budova_a_popis] => rektorát, oddělení komunikace, centrum informačních služeb
            [paticka_budova_b_nadpis] =>  BUDOVA B
            [paticka_budova_b_popis] => Děkanáty fakult: FCHT, FTOP, FPBT, FCHI, 
pedagogické oddělení, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, věda a výzkum, kvestor
            [paticka_budova_c_nadpis] =>  BUDOVA C
            [paticka_budova_c_popis] => dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky
            [paticka_budova_1_nadpis] =>  NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA
            [paticka_budova_1_popis] =>  
            [paticka_budova_2_nadpis] =>  STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON
            [paticka_budova_2_popis] =>  
            [paticka_adresa] => VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Za informace odpovídá: Fakulta chemické technologie
Technický správce: Výpočetní centrum

Copyright VŠCHT Praha
[paticka_odkaz_mail] => mailto:webmaster@vscht.cz [zobrazit_kalendar] => zobrazit kalendář [logo_href] => http://fcht.vscht.cz/ [stahnout] => Stáhnout [dokumenty_kod] => Kód [dokumenty_nazev] => Název dokumentu [dokumenty_platne_od] => Platné od [dokumenty_platne_do] => Platné do [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve [adresa_url] => [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [navaznosti] => Navazující studium v oborech [uplatneni] => Uplatnění [vyucuje_se_na_ustavech] => Bližší informace na adresách: [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [fakulta_FCHT] => Fakulta chemické technologie [studijni_program] => Studijní program: [obory] => Obory: [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [archiv_novinek] => Archiv novinek [submenu_novinky_rok_title] => Zobrazit novinky na daný rok [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [api_obor_druh_D] => Doktorský studijní obor [paticka_mapa_alt] => [studijni_obor] => Studijní obor [studijni_forma] => Forma [studijni_dobastudia] => Doba studia [studijni_kapacita] => Kapacita [den_kratky_3] => st [den_kratky_5] => pá [den_kratky_4] => čt [den_kratky_2] => út [den_kratky_1] => po [den_kratky_0] => ne [zobrazit_vice_kalendar] => více zde → [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [novinky_archiv] => Archiv novinek [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [fakulta_FCHT_odkaz] => http://fcht.vscht.cz/ [fakulta_FPBT_odkaz] => http://fpbt.vscht.cz/ [fakulta_FPBT] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [fakulta_FCHI_odkaz] => http://fchi.vscht.cz/ [fakulta_FCHI] => Fakulta chemicko-inženýrská [paticka_mapa_odkaz] => /kontakt [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [den_kratky_6] => so [preloader] => Počkejte prosím chvíli... [hledani_nadpis] => hledání [hledani_platnost] => platnost: [hledani_platnost_do_neomezene] => neomezeně [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [novinka_publikovano] => Publikovano: [novinka_datum_konani] => Datum konani: [social_in_odkaz] => [social_li_odkaz] => ) [poduzel] => stdClass Object ( [1891] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [1893] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1893 [canonical_url] => //fcht.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1894] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1894 [canonical_url] => //fcht.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1895] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1895 [canonical_url] => //fcht.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 1891 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1892] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [27788] => stdClass Object ( [nazev] => Akce Fakulty chemické technologie [seo_title] => Akce FCHT [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 27788 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /akce [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [64075] => stdClass Object ( [nazev] => Intranet FCHT [seo_title] => Intranet FCHT [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 64075 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( [0] => intranet [1] => member ) [url] => /intranet [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [1898] => stdClass Object ( [nazev] => Fakulta chemické technologie VŠCHT Praha [seo_title] => Fakulta chemické technologie VŠCHT Praha [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1898 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [4609] => stdClass Object ( [nazev] => O fakultě [seo_title] => O fakultě [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Fakulta chemické technologie je jednou ze čtyř fakult Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.  Sdružuje 11 ústavů a jedno společné pracoviště zřízené ve spolupráci s AV ČR.

 

Fakulta chemické technologie (FCHT) patří mezi nejstarších fakulty Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Vznikla v roce 1969 sloučením dvou ze tří zakládajících fakult VŠCHT Praha, Fakulty anorganické technologie a Fakulty organické technologie. Tradice studijních oborů na FCHT je však mnohem delší a sahá až k samým počátkům vysokoškolské výuky technické chemie v Českých zemích. Díky tomu je FCHT dobře známým partnerem pro budoucí zaměstnavatele.

 

Stejně jako ostatní fakulty VŠCHT Praha i FCHT zajišťuje výuku na všech stupních vysokoškolského studia a svým studentům nabízí široký oborový záběr. Fakulta chemické technologie se jako jediná v Česku zabývá studiem všech typů materiálů. A právě v rámci materiálových programů se umisťuje na předních příčkách žebříčků o vědeckém výkonu. Vedle studia materiálových a klasických chemických oborů zaměřených na chemii, chemické technologie nebo vývoj a výrobu léčiv nabízí FCHT i studium specialit propojujících chemii s jinými disciplínami. Studenti si mohou vybrat ze dvou programů restaurování, které kombinují přírodní vědy, materiálové znalosti a umělecké vzdělání. Naprostým unikátem je pak mezioborové studium Bioinformatiky a chemické informatiky kombinující chemii, biologii a počítačové vědy.  

Výuku na FCHT zajišťují odborníci, kteří se vedle pedagogiky úspěšně věnují i vědecké činnosti a jejich velká část úzce spolupracuje s průmyslovou praxí. Jejich patenty nalézají uplatnění nejen u českých firem, ale i u zahraničních společností (např. prof. Pašek navrhl prozatím největší výrobní jednotku anilínu na světě). Bohaté zkušenosti pedagogů umožňují studentům předat silný přírodovědně-technický základ i komplexní znalosti z oblasti surovin, vývojových i výrobních procesů a vztahu chemie a životního prostředí. Individuální přístup umožňuje studentům výběr závěrečných kvalifikačních prací zamřených na vědecká témata i praktické úkoly aplikovatelné v průmyslu. Během jejich vypracování má student možnost seznámit se s unikátní přístrojovou technikou, která je plně srovnatelná se špičkovými pracovišti ve světě.  

Po ukončení magisterského studia směřuje řada absolventů do všech možných odvětví chemického průmyslu a příbuzných oblastí. Pokud se chtějí věnovat badatelské činnosti mohou pokračovat v navazujícím doktorském studiu přímo na VŠCHT Praha, ale i na jiných českých nebo zahraničních univerzitách. Absolventi Fakulty chemické technologie nalézají uplatnění ve vývojových laboratořích, výrobních závodech, na manažerských pozicích i v relevantních sektorech státní správy. 

 

Samosprávnými akademickými orgány a dalšími orgány FCHT VŠCHT Praha

 

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 4609 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /o-fakulte [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [4610] => stdClass Object ( [nazev] => Studium [seo_title] => Studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Struktura studia

Od akademického roku 2004/2005 přešly fakulty VŠCHT v Praze nový moderní a flexibilní systém vzdělávání, plně kompatibilní s evropskými vzdělávacími standardy. Jeho podstatou jsou tři navazující stupně vysokoškolského vzdělávání – bakalářský, magisterský a doktorský stupeň. Je tak vytvořen model studia, který naplňuje oba požadavky kladené na bakalářské studium – připravit studenty k výkonu povolání a vytvořit předpoklady k jejich dalšímu studiu v nově koncipovaném, krátkém magisterském studijním programu.

Nový systém plně implementuje hodnocení studia pomocí kreditního systému a umožňuje snadné zapojení VŠCHT v Praze, jejích studentů a absolventů do celoevropského systému terciárního vzdělávání. Studium na VŠCHT v Praze přitom zároveň vychází z dlouholetých tradic a významu pro celou řadu oborů chemického a potravinářského průmyslu a silného vědeckého a výzkumného potenciálu.

Z toho důvodu jsou od akademického roku 2004/2005 uchazeči přijímáni ke studiu pouze ve tříletých bakalářských studijních programech. Absolventi bakalářských studijních programů mohou pokračovat ve studiu ve dvouletých navazujících magisterských studijních programech a po jejich ukončení ve čtyřletých doktorských programech.

Většina ústavů při výuce spolupracuje s předními odborníky v oboru, včetně zahraničních hostů, jejichž odborné přednášky pomáhají současně zlepšit jazykové znalosti studentů. Nedílnou součástí studia jsou i odborné stáže studentů v provozech podniků v daném oboru, případně zahraniční stáže.

Všechny studijní obory magisterských studijních programů získaly akreditaci od Evropské federace národních inženýrských společností FEANI s možností získat titul Eur. Ing.

Pro komunikaci s fakultou se obracejte na děkanát


[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 4610 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [4611] => stdClass Object ( [nazev] => Ústavy a pracoviště [seo_title] => Ústavy a pracoviště [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Fakulta chemické technologie

101 Ústav anorganické chemie

e

105 Ústav anorganické technologie

e
106 Ústav kovových materiálů a korozního inženýrství  e
107 Ústav skla a keramiky  e 
108 Ústav chemie pevných látek  e 
110 Ústav organické chemie  e
111 Ústav organické technologie  e 
112 Ústav polymerů  e 
126 Ústav inženýrství pevných látek  e 
141 Laboratoř anorganických materiálů  e 
143 Ústav informatiky a chemie  e 
148 Ústav chemické technologie restaurování památek  e 
150 Děkanát Fakulty chemické technologie  k 

 

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 4611 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustavy-a-pracoviste [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [4612] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>
Fakulta chemické technologie vznikla spojením fakult anorganické a organické technologie a oba tyto základní chemické směry sleduje i v oblasti základního a aplikovaného výzkumu. Výzkumná problematika fakulty vychází z bezprostředních potřeb českého, nejen chemického průmyslu, z požadavku optimalizovat a s předstihem vyvíjet nové technologické postupy (na fakultě bylo vypracováno několik desítek technologií, z nichž některé byly v podobě licence prodány do zahraničí) a dále z trendů vývoje příslušných vědních disciplin pěstovaných jednotlivými ústavy.

Vědecko-výzkumné záměry fakulty jsou těsně spojeny s její pedagogickou činností a lze je rozdělit do dvou na sebe navazujících oblastí:

Chemie a technologie materiálů se zaměřením na řešení složitých vztahů mezi složením, přípravou a vlastnostmi nových materiálů a na problematiku zlepšování užitných vlastností tradičních kovových a nekovových anorganických materiálů a polymerů. Jde zejména o následující tématiku:

  • Vývoj nových typů slitin kovů, keramických materiálů a polymerů pro konstrukční použití.
  • Biokeramika, bioskla, slitiny a silikonové kaučuky pro medicinální použití.
  • Koroze a degradace kovových, skelných, keramických a polymerních materiálů.
  • Kompozitní materiály, optimalizace jejich vlastností a jejich odolnost v různých chemických prostředích.
  • Vysokoteplotní supravodiče, materiály pro optoelektroniku a magnetický záznam.
  • Nová použití mikroanalytických metod a metod strukturní a fázové analýzy materiálů
  • Fyzikálně-chemické metody modifikace povrchu pevných látek.
  • Chemická stálost materiálů kulturních a uměleckých památek a způsoby jejich ochrany.
  • Fyzikálně-chemická a ekologická hlediska při přípravě výrobě materiálů. Zpracování odpadů.

Chemie a chemická technologie se zaměřením výzkumu jak na molekulární úroveň struktury anorganických a organických látek a jejich reakčních mechanizmů, tak na procesní a provozní stránku jejich průmyslové výroby. Aktivity jsou soustředěny na následující témata:

  • Návrh a optimalizace chemických a elektrochemických reaktorů.
  • Kinetika katalyzovaných a nekatalyzovaných reakcí.
  • Příprava a charakterizace nových typů katalyztorů.
  • Modelování reaktorů a simulace chemicko-technologických procesů.
  • Zpracování odpadů z chemických výrob.
  • Syntéza speciálních látek pro farmaceutický, kosmetický a potravinářský průmysl.
  • Principy chemické a elektrochemické syntézy nových látek a jejich nových strukturních segmentů.

Výzkumné programy odrážejí současné vývojové a vědecké trendy a získávají díky uznávané odborné úrovni pracovníků fakulty podporu prostřednictvím národních a mezinárodních grantů.

Vědecko-výzkumná činnost na fakultě je značně široká. Pro lepší představu o výzkumné orientaci fakulty je možné využít přehled nejaktuálnějších publikací.

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 4612 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [4613] => stdClass Object ( [nazev] => Kontakt [seo_title] => Kontakt [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => dopis [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Kontaktní informace

Adresa:

VŠCHT Praha
Fakulta chemické technologie
Technická 5
166 28 Praha 6 - Dejvice

Telefonní seznam děkanátu

Škola se nachází severozápadním směrem od stanice metra Dejvická, u Vítězného náměstí v Praze 6.

VŠCHT Praha má v Dejvicích tři budovy:

  • Budova A – Technická 5 – dále od stanice metra
  • Budova B – Technická 3 – blíže ke stanici metra
  • Budova C – Studentská 6

Návštěvy mohou vstupovat do budov pouze hlavním vchodem.

Na mapě jsou naše budovy v Dejvicích k nalezení takto


Zobrazit místo VŠCHT Praha kontakt na větší mapě

Jak se k nám dostanete:

Z letiště:

Autobusem č. 119 do stanice Nádraží Veleslavín, metrem do stanice Dejvická, podchodem – směr vysoké školy (2. ulice vlevo) – cesta z letiště trvá cca 20 minut, normální jízdenka MHD. 
Firma CEDAZ provozuje přepravu mikrobusy z letiště přes Vítězné nám. na nám. Republiky za cenu 90 Kč za osobu (denně od 5.30 do 21.30 h). Firma CEDAZ může zajistit jízdu z letiště do hotelu v centru, mimo centrum, event. i mimo Prahu.

Z vlakového nádraží:

  • Z Hlavního nádraží 
    Metro C směr Háje, stanice Muzeum, zde přestup na trasu A směr Nemocnice Motol do stanice Dejvická. Cesta trvá cca 20 minut. Tramvaj č. 26 směr Divoká Šárka, výstupní stanice Dejvická. Cesta trvá cca 20 minut.
  • Z Masarykova nádraží 
    Metro B směr Zličín, stanice Můstek, zde přestup na trasu A směr Nemocnice Motol do stanice Dejvická. Cesta trvá cca 20 minut. Tramvaj č. 26 směr Divoká Šárka, výstupní stanice Dejvická. Cesta trvá cca 20 minut.
  • Ze Smíchovského nádraží 
    Metro B směr Černý Most, stanice Můstek, zde přestup na trasu A směr Nemocnice Motol do stanice Dejvická. Cesta trvá cca 30 minut.
  • Z Nádraží Holešovice 
    Metro C směr Háje, stanice Muzeum, zde přestup na trasu A směr Nemocnice Motol do stanice Dejvická. Cesta trvá cca 25 minut.

Z autobusového nádraží:

  • Z nádraží Florenc 
    Metro B směr Zličín, do stanice Můstek, zde přestup na trasu A směr Nemocnice Motol do stanice Dejvická. Cesta trvá cca 25 minut. Metro C směr Háje, stanice Muzeum, zde přestup na trasu A směr Nemocnice Motol do stanice Dejvická. Cesta trvá cca 25 minut.
  • Z nádraží Roztyly 
    Metro C směr Letňany, stanice Muzeum, zde přestup na trasu A směr Nemocnice Motol do stanice Dejvická. Cesta trvá cca 35 minut.

Další důležitá spojení

Z kolejí Jižní Město
Autobusem ze zastávky Volha libovolným směrem na metro C – směr Letňany, stanice Muzeum, zde přestup na trasu A směr Nemocnice Motol do stanice Dejvická. Cesta trvá cca 45 minut.

Automobilem
Automobilem do Dejvic na Vítězné náměstí, směr Evropská (letiště) a zabočit do 1. ulice vpravo (Šolínovy), poté do ulice Technické (druhá vlevo).

Cesta na koleje Jižní Město
Metrem trasy C do stanice Chodov, z vestibulu Metra vyjděte prvním východem vpravo, odtamtud autobusem 177 nebo 193 do stanice Volha (3 zastávky). Cesta trvá z Václavského náměstí asi 30 min. – podle intervalu autobusů.

[urlnadstranka] => [iduzel] => 4613 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /kontakt [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [9599] => stdClass Object ( [nazev] => Sitemap [seo_title] => Sitemap [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 9599 [canonical_url] => //fcht.vscht.cz/sitemap [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sitemap [sablona] => stdClass Object ( [class] => sitemap [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Chyba 404

Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.

Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.  

Děkujeme!

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( [0] => everyone ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen (chyba 403) [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Nemáte přístup k obsahu stránky.

Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).

[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( [0] => everyone ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 1892 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

DATA


stdClass Object
(
    [nazev] => 
    [seo_title] => Detail programu
    [seo_desc] => 
    [autor] => 
    [autor_email] => 
    [obsah] => 
    [submenuno] => 
    [urlnadstranka] => 
    [ogobrazek] => 
    [pozadi] => 
    [newurl_domain] => 'fcht.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '/studium/doktorske-studium/program/22330/AD303'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 8547/4159/1395/1892/4610/6075/63136
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 63136
    [platne_od] => 03.02.2022 22:30:46.133848
    [zmeneno_cas] => 03.02.2022 22:33:41.051798
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž
    [canonical_url] => _clone_
    [idvazba] => 75264
    [cms_time] => 1715563432
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => Array
        (
        )

    [poduzel] => stdClass Object
        (
            [63137] => stdClass Object
                (
                    [nadpis] => 
                    [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/program?weburl=/studium/doktorske-studium/
                    [urlwildcard] => cis-path
                    [poduzel] => Array
                        (
                        )

                    [api_suffix] => 22330/AD303
                    [iduzel] => 63137
                    [canonical_url] => _clone_
                    [skupina_www] => Array
                        (
                        )

                    [url] => 
                    [sablona] => stdClass Object
                        (
                            [class] => api_html
                            [html] => 
                            [css] => 
                            [js] => 
                            [autonomni] => 0
                        )

                    [html] => 

Food Chemistry and Technology

Food Chemistry and Technology

The aim of the study programme is to train highly qualified experts capable of independent scientific work based on their high-quality theoretical knowledge and previous experience with independent solutions to partial research problems in the fields of food chemistry and food technology. In particular, during their studies, students will comprehensively expand their theoretical knowledge of chemical, biological, engineering, and economic disciplines. An integral part of work in these fields is the development of new technical (engineering) solutions for technological processes and the acquisition of practical experiences and skills in the fields of management and the methodologies of technological research. During their studies, students in the programme should demonstrate their ability to conduct independent scientific research, based on studying academic literature, including the design of work processes and their implementation in the laboratory as well as the processing of results in the form of a professional scholarly article. An equally important goal of the programme is improving students' language skills. Another goal is to acquire basic managerial skills by being part of teams led by experienced and respected professionals and involvement in the projects that these teams solve. At the same time, doctoral students in the programme will lead a small team of students in bachelor and master degree programmes and submit proposals for scientific research projects to the UCT Prague’s Internal Grant Agency as principle investigators (PIs) of eventual projects.

Uplatnění

Graduates of the programme are fully qualified for leading positions related to the design, development, and optimization of food technologies as well as the management of food operations and, with an eye towards human nutrition needs, the distribution and launching of food products on the market. In their future activities, graduates will be able to assess the impacts of these activities on the environment, and on the treatment of biological waste. Graduates will be qualified to hold managerial positions in research, development, production, control, and design at commercial institutions or state (governmental) administrative bodies. Due to their broad range of expertise, graduates will be prepared not only for professional work in their area of specialization, but also will be able to easily adapt to possible employment in other technological and scientific fields.

Detaily programu

Jazyk výuky anglický
Standardní doba studia 4 roky
Forma studia prezenční , kombinovaná
Garant studia doc. Ing. Jan Kyselka, Ph.D.
Místo studia Praha
Kapacita 15 studentů
Kód akreditace (MŠMT kód) P0721D210002
VŠCHT kód AD303
Počet vypsaných témat 13

Vypsané disertační práce pro rok 2024/25

Analýza profilů těkavých látek pro hodnocení kvality a bezpečnosti zpracovaných potravin

Garantující pracoviště: Ústav konzervace potravin
Školitel: doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D.

Anotace


Postupy plynové chromatografie s hmotnostní detekcí v různém uspořádání (jednorozměrná, chirální, vícerozměrná, s olfaktometrií) budou využity pro analýzu profilů těkavých látek potravinářských surovin a zpracovaných potravin. Cílem práce bude hodnocení kvality, průkaz mikrobiální kontaminace a identifikaci příčin smyslových vad. Výstupy cílené i necílené analýzy získané pomocí GC/MS budou korelovány s výstupy dalších laboratorních metod (chromatografická, mikrobiologická a senzorická analýza). Pro interpretaci výsledků rozborů budou využity pokročilé statistické metody a zohledněn vliv suroviny, receptury, technologie výroby a skladování. Projekt bude probíhat ve spolupráci s vybranými potravinářskými podniky.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha

Autenticita medu a dalších včelích produktů

Garantující pracoviště: Ústav konzervace potravin
Školitel: doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D.

Anotace


Mezi nejvýznamnější a nejdůležitější včelí produkt patří včelí med. Vzhledem k vysoké ceně bývá běžně porušována jeho kvalita a autenticita. Nejčastěji se jedná o pochybení výrobce (přídavek dalších složek do medu) nebo klamavé označení botanického či geografického původu. Cílem práce ověření autenticity medu podle jeho fyzikálně-chemických znaků. Na základě zjištěných hodnot bude rovněž posuzován botanický druh medu (květový, medovicový, jednodruhový) a jeho zeměpisná lokalita. Součástí této práce bude také hodnocení včelího vosku, který může být snadno falšován parafiny, kyselinou stearovou nebo palmitovou. Tento jev může mít negativní dopad na zdravotní stav včelstev a na chemické složení medu. Experimentální práce bude probíhat ve spolupráci s vybranými zkušebními laboratořemi a bude zaměřena na aplikaci základních i moderních postupů analýzy potravin (chromatografické a izotopové metody, hmotnostní spektrometrie, melissopalynologie).
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha

Exopolysacharidy produkované bakteriemi mléčného kvašení: izolace, struktura a hydrokoloidní vlastnosti

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D.

Anotace


Bakterie mléčného kvašení (BMK) jsou schopny produkovat exopolysacharidy (EPS) s hydrokoloidními vlastnostmi a prebiotickými účinky, což je zajímavé pro potravinářský průmysl. Plánovaná disertační práce bude zaměřena na izolaci a charakterizaci EPS z kultivačních médií perspektivních kmenů BMK pomocí vhodných spektroskopických (FTIR, Raman, NMR), chromatografických (GC/FID, GC/MS, GPC) a dalších analytických metod. Nedílnou součástí disertační práce bude také studium fyzikálních vlastností EPS pomocí termických a reologických metod. Kultivace vybraných kmenů BMK a studium prebiotické aktivity EPS bude probíhat ve spolupráci s ústavem mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Hodnocení kvality minoritních potravinářských surovin

Garantující pracoviště: Ústav konzervace potravin
Školitel: doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.

Anotace


Minoritní suroviny jsou často, vzhledem k nízkým objemům výroby, opomíjeny a jejich kvalitě není věnována dostatečná pozornost. Cílem této práce bude posuzování kvality vybraných minoritních surovin. Součástí práce bude i vývoj nových analytických metod vhodných pro hodnocení kvality studovaných surovin.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha

Hodnocení trvanlivosti výrobků z ovoce a zeleniny

Garantující pracoviště: Ústav konzervace potravin
Školitel: doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.

Anotace


Doktorská práce bude zaměřena na vývoj nových přístupů pro hodnocení trvanlivosti výrobků z ovoce a zeleniny. Hodnoceny budou faktory ovlivňující trvanlivost výrobků z ovoce a zeleniny. Bude posouzena vhodnost aplikace zrychlených skladovacích testů pro odhad trvanlivosti.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha

Charakterizace přírodních surovin a produktů pomocí vibračních spektroskopických metod

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D.

Anotace


Metody vibrační spektroskopie v kombinaci s multivariační analýzou budou použity pro charakterizaci souborů modelových vzorků surovin různého původu, potravin a jejich složek (polysacharidů) a případně dalších produktů. Cílem práce bude vyvinout postupy pro třídění a hodnocení složení a kvality potravinářských surovin a produktů pomocí těchto metod včetně preparativních postupů a úprav vzorků. Závěry vibrační spektroskopie budou podloženy a porovnány se závěry získanými běžnými analytickými metodami.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Nanočástice škrobu – příprava a aplikace

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Ing. Evžen Šárka, CSc.

Anotace


Nanočástice na bázi škrobu, které jsou v současnosti široce zkoumány, mohou být použity jako plniva a výztuž v polymerních kompozitech, nosiče pro aktivní transport léčiv, bariérové potahované materiály a stabilizátory v emulsích o/v. Přídavek nanokrystalů škrobu různého botanického původu do biodegradabilních plastů na bázi waxy (voskového) škrobu zlepšil bariérové a mechanické vlastnosti rezultujících materiálů. Doktorská práce je zaměřena na přípravu nanočástic škrobu a jejich potenciální využití.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Plodnice dřevních hub jako zdroj biologicky aktivních polysacharidů a triterpenoidů

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D.

Anotace


Práce bude zaměřena na studium plodnic dřevních hub zajímavých z hlediska obsahu biologicky aktivních složek. Jedná se především o polysacharidy buněčných stěn a triterpenoidy. Cílem práce bude izolace a purifikace vysoko- a nízkomolekulárních frakcí a také charakterizace struktury a složení obsažených biochemicky významných složek. Dále budou sledovány fyzikální vlastnosti a biologické aktivity izolovaných produktů.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Polysacharidy řas: izolace, strukturní analýza, biologické aktivity a aplikace

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D.

Anotace


Kultivací řas vzniká biomasa, která je potenciálním zdrojem biologicky aktivních látek, jakými jsou strukturní a zásobní polysacharidy, bílkoviny, polyfenoly, lipidy. karotenoidy apod. Plánovaná dizertační práce bude zaměřena na izolaci a charakterizaci strukturních polysacharidů a případně dalších biologicky aktivních metabolitů řas pomocí vhodných spektroskopických (FTIR, Raman, NMR), chromatografických (GC/FID, GC/MS, GPC, SEC) a dalších separačních metod. Protizánětlivá, imunomodulační, protirakovinné a další biologické aktivity vybraných polysacharidů budou testovány ve spolupráci s Ústavem biochemie a mikrobiologie VŠCHT Praha. Nedílnou součástí disertační práce bude i návrh využití získaných polysacharidů pro jejich aplikaci ve formě tenkých filmů a jejich charakterizace pomocí FTIR, DSC a stanovení pevnosti v tahu.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Struktura a vlastnosti galaktomannanů z luštěnin a netradičních rostlinných zdrojů

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Mgr. Andrej Sinica, Ph.D.

Anotace


Práce bude zaměřena na studium galaktomannanů z endospermu semen luštěnin a z netradičních rostlinných zdrojů zajímavých z hlediska využití v potravinářství a dalších oborech. Cílem práce bude izolace a purifikace galaktomannanů a také charakterizace jejich složení, stupně větvení a molekulové hmotnosti pomocí vhodných spektroskopických a separačních metod. Dále budou sledovány fyzikální vlastnosti těchto polysacharidů a možností jejich využití pro tvorbu filmů a gelů v kombinaci s dalšími hydrokoloidy.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Vlastnosti nezákysových bakterií mléčného kvašení

Garantující pracoviště: Ústav mléka, tuků a kosmetiky
Školitel: doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc.

Anotace


Při výrobě a zrání sýrů se uplatňuje široké konsorcium mikroorganismů, jehož nejvýznamnější složku tvoří bakterie mléčného kvašení (BMK). Používají se jednak jako zákysové a doplňkové kultury a jednak vstupují do procesu jako tzv. nezákysové BMK (NSLAB), které zahrnují převážně fakultativně heterofermentativní laktobacily a enterokoky. Vliv těchto bakterií je kmenově specifický a závislý na technologickém procesu a interakcích s ostatními mikroorganismy. Ze skupiny NSLAB lze vyselektovat nové kmeny s významnými funkčními vlastnostmi a využít jejich potenciál jako doplňkové kultury s pozitivním vlivem na zrání sýrů. Mohou ale také způsobovat vady sýrů (produkce plynu, biogenních aminů) či být přenositelem genů antibiotické (Atb) rezistence. Tato problematika je podrobněji popsána u definovaných kultur BMK, ale málo údajů je známo právě o rezistenci NSLAB. Náplní disertační práce bude izolace a charakterizace kmenů NSLAB ze syrového mléka, sýrů vyrobených ze syrového i pasterovaného mléka z hlediska funkčních (technologických, protektivních a probiotických) charakteristik, Atb rezistence a dalších. Bude posouzeno riziko NSLAB jako potenciálního rezervoáru genů Atb rezistence. Vhodné kmeny BMK se zdokumentovanými vlastnostmi budou uloženy v České sbírce mlékárenských mikroorganismů Laktoflora a jejich aktivita bude ověřena v pokusných výrobách sýrů.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha

Vliv interakce rostlinných a mléčných bílkovin na vlastnosti hybridních alternativ mléčných výrobků.

Garantující pracoviště: Ústav mléka, tuků a kosmetiky
Školitel: doc. Ing. Jiří Štětina, CSc.

Anotace


V současné době je novým trendem konzumace potravin odklon od živočišných produktů. Rostlinné alternativy mléčných výrobků mají ovšem často nevyhovující nutriční i senzorické vlastnosti. Pro řadu konzumentů proto mohou být přijatelnější tzv. hybridní potraviny, které jsou tvořeny živočišnými a rostlinnými složkami ve vhodném poměru s cílem optimalizovat nutriční a senzorickou hodnotu výrobku. V práci bude sledován vliv interakcí rostlinných a mléčných bílkovin na technologické vlastnosti směsné suroviny, jako například na emulgační vlastnosti, tvorbu gelu a koloidní stabilitu či texturu hybridního výrobku. Poznatky budou využity pro návrh technologie hybridní alternativy sýra.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha

Využití fyzikálně-chemických separačních metod pro purifikaci cukerných šťáv

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Školitel: doc. Ing. Evžen Šárka, CSc.

Anotace


Současné separační metody uplatňované při purifikaci cukerných šťáv jsou vystaveny tlaku na snižování nákladů a ekologické zátěže, způsobené zejména těžbou, dopravou a zpracováním nezbytné suroviny – vápence. V současné době jsou navrženy a uváděny do praxe nové separační metody a technologické postupy na principech recyklace použitých materiálů. Dizertační práce se zaměří na problematiku využití nových technologických postupů a separačních metod při purifikaci cukerných šťáv a jejich zhodnocení (ekonomické, ekologické). Budou zkoumány vztahy a závislosti z pohledu dosažené kvality a efektivity separace organických a anorganických sloučenin z cukerných šťáv.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha
) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => 22330/AD303 )

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Za informace odpovídá: Fakulta chemické technologie
Technický správce: Výpočetní centrum

Copyright VŠCHT Praha
zobrazit plnou verzi